BENVINGUTS/DES!





Un espai per a compartir... converses lleugeres, somriures còmplices, tes aromàtics, tardes tranquil·les...

dissabte, de setembre 20, 2014

Llibres desplegables


A més del seu valor literari, els llibres com a objecte em sedueixen per la seva presentació, la seva olor, el tacte de les seves cobertes, les seves imatges, la lleugera asprositat que queda als dits en passar les pàgines...

La primera vegada que vaig passar la pàgina d'un llibre i, en un instant, va alçar-se del no res un majestuós castell vaig contenir la respiració... Quina meravella!

Avui dia els nens estan acostumats que els llibres tinguin moltes parts mòbils, desplegables, amb diferents textures per tocar i, fins i tot, amb diferents olors... Els llibre pop-up, en diuen. Però quan jo era petita no n'havia vist gaires d'aquests. Potser per això encara em segueixen fascinant.

Alguna cosa semblant els deu passar a Ana Ma Ortega i Álvaro Gutierrez que han atresorat una col·lecció de llibres desplegables que va des del segle XVIII fins als nostres dies. A finals d'any es va poder veure exposats a Valladolid. Espero que vagin voltant i arribin a prop de casa per anar-los a veure. De moment em quedo amb aquest recorregut virtual.




Per cert, sabíeu que el llibre mòbil més àntic que es conserva és d'en Ramon Llull? Doncs sí, al segle XIII ja va utilitzar unes rodes giratòries per demostrar les seves teories filosòfiques.

Tornant als nostres dies, m'ha fet gràcia aquest ABC3D de Marion Bataille. Aquí us el deixo també, per si us convé fer una repassada...



Bona setmana!



4 comentaris:

Enric Batiste ha dit...

Montse, Coneixes els prelibros de Bruno Munari?:

http://sobredicion.blogspot.com/2007/02/los-prelibros.html

PetoNETS setmanals.

enric

matilde* ha dit...

Hola guapíssima!!! sí, sí...curioses coincidències...just el mateix que m´ha ocorregut amb Philippe...em parlava d´una gelateria a París (on vaig aquest dimecres!!!)i jo li preguntava on estava...i mentre li deia que on anava segur era a l´île de Saint Louis...i ell, m´ha escrit i m´ha dit: creus en el destí???just la gelateria estava al mig de l´île...al final, les coincidències sembla que tenen un sentit...adoro aquestes "serendipities":-)...et passo el link a l´expo PORTRAIT D´UN CIEL de Jane a Lascaux (http://www.flickr.com/photos/phitar/sets/72157608203778964/)...ahí tens més imatges de l´exposició...m´ha enviat els dos catàlegs Philippe, i sens dubte, són una delícia, t´encantarien!!!flors, ocells, màgia i molta fantasia!!!petonets i que vagi genial la teva setmana!!!jo, a veure si puc tornar a menjar un altra xocolata chez Angelina, jeje...mmmmmmmuà!!!:-)*

ZEPETIT ha dit...

Que pasada, no???

Zepequeña.

Monica Custodio ha dit...

Bon dia!
He arribat aquí des d'el blog de la Matilina tot i que penso que alguna vegada ja hi havia arribat aquí des de no se on.
Porto una bona estoneta passejant pel teu blog i al final m'he vist obligada a agafar la meva llibreteta i la he omplert de recomanacions de cançons, fotògrafs, etc....... Gràcies a tú passaré un "estupendu" cap de setmana de tres díes. Penso visitar i escoltar tot el que has recomanat! Petonets.